בלוג יהדות חברה וקהילה
אני כותב שורות אלה ביום ששי ט"ו באב תשע"ט, 16/8/2019. אתמול התקיים הכנס המסורתי לזכרו של אבא מורי עובדיה בן שלום במלאת חמש עשרה שנים ללכתו. נושא הכנס היה מנהיגות. הדוברים כולם ציינו את מנהיגותו הטבעית והכריזמה של אבא מורי. תא"ל (מיל) אביגדור קהלני, גיבור ישראל, תא"ל (מיל) שלום בן משה, ראש העיר ראש העין ותא"ל (מיל) רונן שמחי, טייס קרב ומפקד מוערך בחיל האוויר. כולם הביאו מניסיונם הרב בנושא זה, העלו תובנות חשובות ונתנו השראה לדור הצעיר. באולם נכחו מאות חברי אגודה, סטודנטים מקבלי מלגה, בני משפחותיהם ואורחים מרחבי הארץ.
ומה הקשר לחודש אלול? אבא מורי עובדיה בן שלום נוהג היה לשיר שירים שאהב, הן ממקורות השירה של יהודי תימן, הן שירים שנוצרו בישראל. אחד השירים שנהג להשמיע הוא השיר:
"אני לדודי ודודי לי". מלים אלה נוהגים לייחס לחודש אלול (ר"ת). מדוע מייחסים קרבה משפחתית בין דוד לאחיין דווקא בהקשר של חודש אלול, חודש הרחמים והסליחות. או בפרשנות אחרת למילה דוד, מדוע מייחסים לחודש אלול את קשר האהבה, "אהבת דוד" כלשון המשורר. הרי ניתן היה לייחס לראשי התיבות א ל ו ל גם רעיונות אחרים כמו אני לאבי ואבי לי[...] הקשר בין אב לבן או בת הוא קשר מחייב ללא אפשרות בחירה. אולם יצירת מערכת ידידות, אהבה והערכה עם קרובי משפחה שאינם באותו בית, או עם חבר או חברה היא מערכת רצונית, הבאה מבחירה. כך גם בחירה במסלול חיים והשתתפות במעגלים שונים של הקהילה בה אנו חיים. לנו ניתנת הבחירה האם להמשיך מסורת אבות, מנהגים, תפילות, שירים, סיפורים, מדרשים, מלאכות, בצד או בשילוב מסלול החיים בו בחרנו.
האגודה לטיפוח חברה ותרבות, תיעוד ומחקר מאפשרת לכל החפץ בכך להיות שותף לשמירת המסורות עליהם גדלו אבותינו. אנו עושים זאת באמצעות מכון המחקר שליד האגודה, ימי עיון ושבתות תרבות, סמינרים בינלאומיים, חלוקת מלגות לעידוד לימודים באופן כללי ועידוד מחקרים בתחום תרבות יהודי תימן.
חודש אלול, החודש האחרון לחודשי השנה, הוא חודש של חשבון נפש, מבט לאחור וסיכום מעשינו, הישגינו ו/ או אכזבותינו במהלך השנה שחלפה. אני שמח לציין כי במהלך השנה החולפת קיימה האגודה ברחבי הארץ למעלה מ 140 אירועים שונים שכל מטרתם הגשמת חזון האגודה והמטרות שהציבה לעצה בתחום מסורת יהודי תימן והנגשתה לרבים.
ד"ר יגאל בן שלום
יו"ר האגודה לטיפוח חברה ותרבות