בלוג יהדות חברה וקהילה

פלרגוניום חריף

עֻטְרַה          

 Pelargonium graveolens

צמח רב-שנתי ממשפחת הגרניים, ידוע גם בשמות:  גרניום ריחני/לימוני. לצמח תצורה של בן-שיח או משתרע. העלים שעירים ובעלי 5 – 7 אונות רחבות ומשוננות, כדמות כף יד.  התפרחת סוכך, בעלת 5 – 10 פרחים קטנים. הפרח בעל חמשה  עלי כותרת ורודה ובעלת עורקים בצבע ארגמן. מוצא הצמח בדרום אפריקה ונפוץ באזורים שונים בעולם כצמח תרבות וממנו זנים אחדים. מפיקים מהעלווה הריחנית שמן ובושם בתהליך זיקוק. בתימן מגודלים כמה מיני תרבות, בעיקר באזור צנעא והשכיח שבהם כצמח נוי הוא המין P. hybridum.

השם "עֻטְר" פירושו בושם, ריחני ומכאן שם הצמח עֻטְרַה. מהעלווה היו מזקקים מים ריחניים בדומה למי וורדים.  בושם עטרה משובח היה כה חזק, עד שדי היה להתבשם בו אחת לשבוע ונזהרו בשימושו פן יותיר כתם על הלבוש. תיאור זיקוק הצמח הביא זכריה אקצע:

"יש מין של צמח שהעלים שלו גדולים ושמנים ואמרים (קוראים) לה עטרה. סוחטים את העלים והם עוד לחים ומיד מכניסים אותם לתוך דוד עם מים ומבשלים על אש. ומעבירים צנור מהדוד לכלי אחר כמו שמרכיבים את הערק ויצא ריח חזק מאד ומוכרים ביוקר".

הצמח שימש ברפואה כנגד דלקת ברחם. בתערובת עם פיגם, אזוב תרבותי, כורכומה ומלח להורדת החום.  הוא מהווה עד היום  מצמחי הבושם האהודים על בני תימן אותם מגדלים  בגינותיהם. ברכת הריח, היא כמו של  הפיגם (ש'דאב)  - 'עשבי בשמים', מפני שגבעולם אינו מעוצה (אף שהם רב-שנתיים).

* מתוך האנציקלופדיה לצמחי תימן (בהכנה). ניתן לבקר באתר של המחבר "קדמוניות הטבע" ולמסירת מידע אותנטי לכתובת: amarzoh@gmail.com

comments powered by Disqus