בלוג יהדות חברה וקהילה
בשנת תשע"ט פורסם מחקרו של זהר עמר "תפילינות של בני תימן", בהוצאת מכון מש"ה.
מחקר זה סוקר בקצרה את התפילין שהיו בשימושם של יהודי תימן עד לעת החדשה – מועד עלייתם לארץ-ישראל. התפילין – ה"תפילינות" בלשונם – היו שונות במעט מאלה המיוצרות כיום. המחקר כולל תיעוד היסטורי והלכתי – ובמיוחד הוא מבוסס על בדיקת תפילין עתיקות. עשרות תמונות של תפילין נדירות אלה מצורפות לחיבור זה.
מן המחקר עולה שהתמורות שחלו בייצור התפילין לא התרחשו רק אצל יהודי תימן, אלא גם ברבות מקהילות ישראל, ובכללן קהילות באירופה. כך היה המצב עד לפני כמאתיים שנה. בעקבות התפתחויות טכנולוגיות חדשות חלו בדורות האחרונים שינויים אחדים בצורת התפילין, ברמת ייצורן ובהידורן. המחקר מראה שאין בחומרות אלה כדי להטיל דופי בתפילין של אבותינו, שכן הללו התבססו במקרים רבים על שיטות פסיקה הלכתיות שונות מהמקובל בימינו.
ביוזמת מחבר המחקר יוצר זוג התפילין הראשון בארץ ישראל על פי המסורת התימנית הקדומה ובהידור רב. הקציצות קטנות ואותיות השי"ן נעשו עם בסיס רחב כפי שקיים בתפילין העתיקות ולצורך כך יוצרו תבניות מיוחדות. למעשה, מאז גלות תימן צורת השי"ן המיוצרת בארץ היא רק על פי שיטת האשכנזים והספרדים. הקלף עבר עיבוד של עפצים וכתיבתם נעשתה בנוסח המסורה התימנית – בידי הרב משה צארום. הפרשיות נעטפו בבד, כרוכות בשער זנב עגל, כמנהג הירושלמי, הרמב"ם ומנהג תימן הקדום. על המלאכה ניצח הרב נריה מידני כפי שניתן לחזות בסרטון שהועלה ביוטיוב. אנו מקוים שכך נוכל להפיץ ולשמר את מסורת תימן למען הדורות הבאים.