בלוג יהדות חברה וקהילה

האגודה לטיפוח מורשת יהדות תימןראש חודש טבת מסיים את חג החנוכה ואת השנה האזרחית 2019. האגודה לטיפוח חברה ותרבות, תיעוד ומחקר מסיימת את שנת הפעילות 2019 בימי עיון ותרבות מסורתיים באילת. במה זו, גיליון חודש טבת היא המסגרת המתאימה לסכם בקצרה את פעילות האגודה בשנת 2019, ולהציג בקצרה את עיקרי הפעילות המתוכננת לשנת 2020.

השם טבת כמו כל החודשים, הובא מבבל, ובאשורית נקרא "טבתו" מלשון טביעה ושקיעה בבוץ, כי בחודש זה מתרבים הגשמים והדרכים הופכות בוציות. במדרש מובא, כי טבת מלשון טובה, כי בחודש זה היתה טובה לישראל, כי הדסה היא אסתר נלקחה למלך אחשורוש ובכך צמחה טובה לעם ישראל והיא השפיעה לבטל את גזירת המן. יש המסבירים את שם החודש, מלשון הטבה ושיפור שהרי ראש חודש טבת חל בחנוכה והוא מקבל את הארת הנרות על כל ימי החודש. ננסה להיאחז בפרשנות זו ולבחון במה יכולים או להיטיב עוד ולהאיר את ההיבטים התרבותיים של מסורות יהודי תימן בנושאים השונים.

שנת תשע"ט הייתה השנה בה מלאו 400 שנה להולדת ר' שלום שבזי. האגודה הביאה השנה את דמותו ויצירתו של גדול המשוררים, לבמות מרכזיות ברחבי הארץ: מגדל דוד בירושלים, תיאטרון ירושלים, כיכר העצמאות בנתניה, מושב אחיעזר ומקומות רבים נוספים. חשפנו את עושר יצירתו בפני עשרות אלפי אנשים ולא רק בני עדת יהודי תימן, אלא כלל אזרחי ישראל. בנושא זה גולת הכותרת של פעילות האגודה, לא רק מופעים מושקעים ואיכותיים לקהל הרחב, אלא הוצאה לאור בימים הקרובים של ספר אשר יכלול מאמרים על שירתו ויצירתו של ר' שלום שבזי, פרי עטו של פרופ' יוסף יובל טובי, בהוצאת האגודה. אני תקווה כי ספר זה יגיע לספריות רבות, למערכת החינוך ולבתים רבים בישראל.

בשנה שחלפה לה, הענקנו מלגות לעשרות סטודנטים לסיוע בלימודיהם. הענקנו להם גם את הזכות לראיין את "זקני השבט", לתעד זיכרונות מתימן, אורחות חיים, עלייה והתיישבות. ראיונות אלה נמצאים במדיה דיגיטלית ואנו מעמידים אותם לצפייה, האזנה ועיון לחוקרים ולקהל הרחב.

מוזיאון האגודה בנתניה אירח עשרות קבוצות מרחבי הארץ, בתי ספר, תיירים ומבקרים רבים אשר שמחו לראות ולחוות את אוצרות התרבות של יהודי תימן המוצגים במוזיאון.

במסגרת ההוצאה לאור של האגודה ומכון המחקר ע"ש עובדיה בן שלום, אבי מורי מייסד האגודה, פרסמנו מספר ספרים ובחודש כסלו בכפר המכביה השקנו את כתבי העת "תימא" ו"תהודה" במסגרת יום עיון אקדמי בנוכחות חוקרים ומשתתפים רבים.

בשנה הקרובה שנת 2020, נציין 50 שנה לייסוד האגודה ע"י קבוצת חברים אשר הלכו עם החזון והרעיון של אבא מורי, עובדיה בן שלום, הקימו את האגודה והפכו אותה לאבן שואבת לאלפי חברות וחברים בארץ ובעולם ומקור השראה לפעולות רבות בנושא תרבות יהודי תימן.

את שנת היובל לאגודה נציין באירועים ברחבי הארץ ובפעולות תרבות ומחקר המאפיינות את גרעין העשייה של האגודה. אנו נקיים קונגרס בינלאומי, השביעי במספר, בשיתוף מכון בן צבי במהלך 3 ימים בחודש פברואר הקרוב בירושלים. (26-24 בפברואר 2020, כ"ט בשבט-א' באדר תש"ף).

בשנת היובל מתכוונים אנו להוציא לאור, את הכרך הראשון בסדרה של הדיואן המדעי הראשון של שירי ר' שלום שבזי. הדיואן, בהוצאת האגודה ובעריכת פרופ' יוסף יובל טובי יכלול את כל שירי המשורר הידועים עד כה. המהדורה המדעית, צפויה להיות נגישה לכל. השירים יעברו הגהה מקצועית והשוואה לכתבי יד והטכסטים המקוריים בערבית ובארמית יתורגמו לעברית. במקביל נמשיך להזמין את הציבור לימי עיון ותרבות, להפקות מקוריות אשר בכוונתנו ליצור עם הרכבים מקצועיים וחדשניים, להמשיך ולחלק מלגות לסטודנטים ולהעניק פרסי מחקר לעידוד חוקרים צעירים.

ד"ר יגאל בן שלום
נשיא האגודה לטיפוח חברה ותרבות

comments powered by Disqus