בלוג יהדות חברה וקהילה
האגודה לטיפוח חברה ותרבות, תיעוד ומחקר מרחיבה את יריעות פעולותיה ופורשת אותן על פני כל השנה, ברחבי הארץ, בקרב קהל צמא לשמוע ולחוות מאוצרות תרבות יהודי תימן.
בחודש אדר אנו מתחילים בסדרה חדשה של גיליונות האגודה. לאור הביקוש הרב למאמרים ולנושאים שהופיעו בגיליונות הקודמים החלטנו להרחיב את הפורמט ולהוסיף מדורים ומאמרים.
האגודה לטיפוח חברה ותרבות, תיעוד ומחקר מרחיבה את יריעות פעולותיה ופורשת אותן על פני כל השנה, ברחבי הארץ, בקרב קהל צמא לשמוע ולחוות מאוצרות תרבות יהודי תימן.
בחודש שבט הבאנו סדרה של הרצאות מרתקות בכינוס חברי האגודה אשר התקיים בשבת שירה, פרשת בשלח מלון "דן קיסריה" בקיסריה. בין המרצים דייר עמי גלוסקא, דיר שרונה תם עמוסי, עו"ד משה דנוך, מר צבי גיל, דיר יקותיאל שרעבי, צביה ציוני ואהובה בן שלום. דברי תורה שמענו מפי הרב עובדיה מלמד, אשר חיבר מספר ספרים. ליוו אותנו בכינוס בשירה ופיוט אורי שבח ובנו רן שבח. הציבור הביע הערכתו והיה משותף מלא להצלחת הכינוס.
עליית יהודי תימן עם הקמת המדינה במבצע "על כנפי נשרים" התאפשרה, בין היתר, בזכות העובדה שחברת התעופה האמריקאית "אייר אלסקה" נרתמה להעמיד את מטוסיה לטובת מבצע הרואי זה. אחד הטייסים הגיבורים שהשתתף במבצע הוא קפטיין אלגין לונג החי בארה"ב והוא בן 90 שנה.
קפטיין לונג סיכן את חייו בהצלת יהודי תימן והאגודה לטיפוח חברה ותרבות החליטה לגמול לו ולארח אותו בביקור מרגש בישראל, אשר יכלול מפגש עם העולים שהגיעו בטיסה של מטוסי החברה ארצה, קבלת פנים והענקת תעודת הוקרה במשכן נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, סיור ברחבי הארץ ובמשכנות אחינו בני תימן.
המדרש שואל: "מפני מה לקו המים והעפר על ידי אהרון?" ומשיב: "אמר לו הקדוש ברוך הוא למשה: המים ששמרו עליך בשעה שהושלכת ליאור, והעפר שהגן עליך כשהרגת את המצרי, אינו דין שילקו על ידך" . והנה אנחנו זוכים לקיים הכרת הטוב ומביעים הערכתנו לאיש אשר הציל יהודים רבים ואף כתב ספר על כך.
בתחום התרבות הרוחנית ממשיכה האגודה ומכון המחקר המשיי בהוצאת כתבים וספרים והנה רשימה חלקית של כתבי עת וספרים שיצאו ממכבש הדפוס לאחרונה: כתב העת "תהודה" 33 בעריכת ד"ר אדם בן נון, כתב העת "תימא" בעריכת פרופ' יוסף יובל טובי, קובץ מאמרים מפרי עטו של פרופ' יוסף יובל טובי בנושא יהודי תימן בצל שלטון האסלאם ובסביבה המוסלמית בעריכת עדיאל בן שלום, ספר "אמרי שפר" חיבור של הרב חנניה שפירא, ספר "פרי צמח" חיבור של צמח חביב, ספר "הבריחה לשום מקום" של הסופרת עמלה עינת.
המרכז לחקר יהודי תימן ע"ש עובדיה בן שלום מארגן כנסים וימי עיון. השנה מארגן המרכז בראשות פרופסור בת ציון עראקי קלורמן כנס בינלאומי בחודש ספטמבר 20ו8 בירושלים.
תשע"ט היא השנה בה ימלאו 400 שנה להולדתו של ר' שלם שבזי. האגודה יזמה וקיבלה מממשלת ישראל באמצעות משרד התרבות והספורט והשרה מירי רגב הכרה בחשיבות המאורע. האגודה יחד עם מכון בן צבי לחקר קהילות ישראל יוזמת סדרה של אירועים תרבותיים במשך שנת תשע"ט אשר יביאו לידי ביטוי את יצירתו של ענק הרוח ר' שלם שבזי. האגודה שותפה להפקת סרט תיעודי על ר' שלם שבזי במסגרת סדרת ה"עברים". האגודה שותפה להפקה של מופע ייחודי במסגרת פסטיבל הפיוט בירושלים אשר כולו ייוחד לשירת שבזי בביצועים מיוחדים ומקוריים. כמו כן, תקיים האגודה אירוע מרכזי לציון "שנת שבזי" בחסות משרד התרבות והספורט ובשיתוף עמותות וארגונים עמיתים אשר עוסקים בתרבות יהודי תימן, שרים, ראשי רשויות, אישים והציבור הרחב מכל חלקי הארץ.
אני מאחל לכם, קוראי חוברת זו הנאה בקריאה וקורא לכם להצטרף לפעולות האגודה, להירשם כחברים, לבקר במוזיאון האגודה בנתניה המציג תרבות חומרית ורוחנית של אוצרות יהודי תימן זה למעלה מ 40 שנה. עוד על פעולות האגודה ניתן ללמוד באתר האגודה ובפייסבוק.
הנני מודה לכותבי המאמרים על נכונותם לחלוק ידיעותיהם עם הציבור הרחב ולעורך, עתניאל מנצור על שקידתו ועבודתו המקצועית.