בלוג יהדות חברה וקהילה

על פי מניין החודשים בתורה, חודש ניסן הוא החודש הראשון לחודשי השנה:
"הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים רִאשׁוֹן הוּא לָכֶם לְחָדְשֵׁי הַשָּׁנָה." (שמות י"ב ב)

החודש מכונה גם חודש ה"אביב": "שָׁמוֹר אֶת חדֶשׁ הָאָבִיב וְעָשִיתָ פֶּסַח לַה’ אֱ-לֹהֶיךָ." (דברים ט"ז א).

http://www.teman.org.il/sites/default/files/ckg354435round_1.jpg'ניסן' הוא השם הבבלי שהעלו ישראל עמם מבבל.
היו שניסו למצוא בצליל השם  'ניסן' את המילה: 'ניצן' המרמזת על החודש: "הַנִּצָּנִים נִרְאוּ בָאָרֶץ עֵת הַזָּמִיר הִגִּיעַ וְקוֹל הַתּוֹר נִשְׁמַע בְּאַרְצֵנוּ" (שיר השירים ב' יב).
בחודש ניסן חלים הפסח וחג המצות:
בַּחֹדֶשׁ הָרִאשׁוֹן בְּאַרְבָּעָה עָשָׂר לַחֹדֶשׁ בֵּין הָעַרְבָּיִם פֶּסַח לַה'.
וּבַחֲמִשָּׁה עָשָׂר יוֹם לַחֹדֶשׁ הַזֶּה חַג הַמַּצּוֹת לַה' שִׁבְעַת יָמִים מַצּוֹת תֹּאכֵלוּ. (ויקרא כ"ג ד-ו)

פסח הוא חג הגאולה. לאחר יציאת מצרים הפכו הסיפורים המשפחתיים של ספר בראשית לסיפור של היווצרות הלאום- עם ישראל. ספר שמות המתאר את יציאת מצרים ואת המאורעות שבאו לאחר מכן הוא במהותו ספר חברתי. כלומר, בנוסף לממד הדתי והלאומי, אנו רואים כי יסוד עם ישראל בחוקים החברתיים שניתנו לנו וביחסים בין אדם לחברו. בימים אלה עם ישראל טרוד בהכנות לקיום מצוות הפסח. הכנות הכוללות ניקיונות,  עשיית סדר בארונות ובפינות הבית, רכישות וקניות להתחדשות לקראת החג, דיונים משפחתיים חוזרים כל שנה היכן חגגנו את ליל הסדר אשתקד ולאן פנינו מועדות השנה?

בואו נבחן את עצמנו ונשאל כמה זמן ותשומת לב מקדישים אנו לנושאים החברתיים הנזכרים בפרשות התורה שלאחר פרשת יציאת מצרים? האם היחלצות רבים וטובים ערב החג לסייע לנזקקים בחבילות שי ומתנות שונות לקראת החג מסתיימת בתום שבעת ימי החג או נמשכת כל ימות השנה?

האגודה לטיפוח חברה ותרבות מנסה להוות סמל ומופת להתחדשות חברתית-תרבותית לא רק מחג לחג. בין האירועים שהיו: שבת "שירה" ברוב עם ובהתרגשות רבה בטבריה, שבת "זכור" באווירת לימוד ותכנים חדשניים בנתניה, לבין האירועים המתוכננים: השתתפות בפסטיבל "יערות מנשה" בחודש אייר, ימי עיון תרבות צליל ושירה בים המלח בתחילת הקיץ. אנו מקיימים פעילות שוטפת של מחקר ועיון במסגרת המכון לחקר יהודי תימן ע"ש עובדיה בן שלום במכון בן צבי בירושלים. אנו מעורבים ביוזמות להרחבה והעמקת לימוד התכנים החשובים של מורשת יהודי תימן, באמצעות דיונים בכנסת ובמערכות החינוך השונות. אנו קוראים לידידנו להתעדכן באתר האינטרנט של  האגודה בהיבטים שונים של תרבותנו ובאירועים המתוכננים בחודשים הקרובים.

 

comments powered by Disqus