בלוג יהדות חברה וקהילה
חנוכה – חג החינוך - השורש חנ"ך פירושו: התחלה, ראשוניות והתחדשות; וכמו החניכיים והחך המשתתפים ראשונה בטחינה ובטעימה, כך בחינוך, המחנך - תפקידו להכניס מזון רוחני לנשמת החניך, ותמיד שיהיה בו מן החידוש, מעין ''טעמוּ וראו כי טוב''. המחנך הנבון – ראוי שימדוד את יכולת הקליטה של חניכו: "חֲנֹךְ לַנַּעַר עַל-פִּי דַרְכּו" ; וכפי שאינך נותן לתינוק מזון מעבר ליכולת הקיבולת שלו, שמא תגרום לו לחנק, כך במזון הרוחני - 'חניכת' יתר עלולה לגרום ל'חניקת' החניך ולמאיסת הלימוד. באשר לנס פך (וברבים – פכּים, בדגש!) השמן – יכלו, אמנם, להמתין שמונה ימים עד שתתחדש אספקת שמן הכתית מהגליל, אך הם 'העזו' להתחיל ולחדש את העבודה בשמן שהספיק רק ליום אחד. אם כן, 'חנוכת המזבח' מחנכת להתחיל ולחדש גם אם התנאים אינם מאפשרים; אתה תתחיל, שהרי 'לא עליך המלאכה לגמור'; והנס הוא בעצם החשיבה לחנוך ולהתחיל מחדש למרות התנאים הגרועים.
א. איזו מלה מקשרת בין.. לבין.. ?
1. סוכות, חנוכה ומילה 2. גולדה, שטרית והרב ישראל לאו 3. בית צור, בית זכריה ובית חורון 4. זוטות, פרטים קטנים וכלים לשמנים 5. אהרן הכהן, מתתיהו ורא"ל דוד אלעזר 6. מבצע אנטבה לחשמונאים 7. המצווה ונשמת האדם 8. אנטיוכוס, אסתר, חשמונאים ותענית 9. לביבות לאמנון ותמר (שמ"ב י"ג ו') 10. מתתיהו ויוסף (לא מהתורה)
ב. זכר ונקבה - הוא והיא
1. הוא – כינוי לבן החשמונאים, היא – כינוס של ספורטאים 2. הוא מלכות בבלקן, היא – עוף וכינוי לפוליטיקאי מתון ולעסקן 3. הוא – קרינה שמאפשרת לראות בעין, היא – מושב בהרי י-ם 4. הוא איבר החיים, היא – מאכל חנוכה טעים 5. הוא – בחנוכיה אוהב להיות עליון, היא – לוח שקוף בדלת או בחלון 6. הוא – מפיץ אש ואורה, היא – כלי תאורה 7. הוא כתום - ירק גינה, היא - איסור של חכמים או מדינה. 8. הוא – בראש הצבא עמדתי, וביוונים הרגתי, היא – את ראש הצבא כרתּי, ואת ירושלים הצלתי.
ג. עבור הילדים: מה הן מלות השירים שאנו מסתירים?
1. הוא כמו אוטומט, בלתי פוסק כל החג.
2. מי סופר ומי מספר את עלילות עם הספר?
3. מהפרי הזה עולָה האורה, נא לתת אותו במנורה.
4. נר החנוכה אינו עבה, אך להדלקה הוא שווה.
5. אם תוסיף 'יה' ו'גן' ל'סוף', תאכל אותן ללא סוף.
6. מתוקה היא וערֵבה, חושק לבּי בה, תני לי, אמא חביבה.
תשובות לחידות: א. 1. 8 ימים 2. מאיר 3. אתרי קרבות 4. פכּים 5. אלעזר – בני אהרן ומתתיהו 6.יונתן 7. נר 8. מגילה 9. המלה 'לביבות' שאולה מסיפור זה 10. יוסף בן מתתיהו ב.1. מכבי – מכביה 2. יון – יונה 3. אור – אורה 4. לב – לביבה 5. שמש – שמשה 6. נר – נורה 7. גזר – גזרה 8. יהודה - יהודית ג. 1. לילה ויום סביבוננו יסוב 2. מי ימלל גבורות ישראל 3. שימו שמן זית 4. נר לי דקיק 5. סופגניות נאכל בם לרוב 6. אמי נתנה לביבה לי, לביבה חמה ומתוקה.
לשיעורים ולהרצאות - משה אוסי
Mosheossi@gmail.com 09-8335016