קורח, חיים בן יוסף בן שלום*

מחכמי הישיבה, צנעא, מאה י"ט-כ'

מרי חיים בן יוסף בן שלום קורח נולד בצנעא בניסן תקפ"ד (1824). למד אצל אביו מרי יוסף ש"ס ופוסקים, ואצל ראב"ד מרי יוסף קארה ומרי אברהם ערשי. לאחר נישואיו עסק בלימוד תורה לילדים וטויית מצוות, וקבע את לימודו בכניס אלשיך. מצבו הכלכלי היה קשה בצעירותו, אך השתפר עם הזמן.

דמות אהובה ונערצת על בני דורו, אוהב שלום, מסביר פנים לקטנים ולגדולים ומקדים שלום לכל אדם. אוהב אמת, ולא נמנע גם מלהוכיח את הרב הראשי מרי שלמה קארה על רקע יחסיו עם הדיין מרי אברהם צאלח, ויחד עם זאת היו לו קשרים טובים עמו.

מצבו האישי היה קשה. חמשה מבניו הגדולים ובת אחת מאשתו הראשונה נפטרו בצעירותם והניחו ילדים קטנים.

נמנה עם גדולי חכמי צנעא ומנהיגי הציבור, למרות שלא נשא בתפקיד רשמי.

הוא חתום על פסקי דין ושטרות: בשנת תר"ו (1846) הוא חתום על כתובה (ואולי מדובר במרי חיים בן יוסף קורח הראשון, ע"ע קודם), בשנת תרכ"ה (1865) הוא חתום עם ראב"ד מרי שלמה קארה והדיין מרי יחיא כהן על אגרת סיוע לקהילה, בשנת תרל"ח (1878) הוא חתום על כתובה עם הדיין מרי אברהם צאלח; בשנת תרמ"ו (1886) הוא חתום עם חכמי הישיבה הכללית בצנעא; בשנת תרנ"ג (1893) הוא חתום על כתובה עם מרי יחיא קאפח - תלמידו, ובשנת תרס"ז (1907) הוא חתום עמו שוב על כתובה.

תלמידים רבים היו לו, וביניהם הרב הראשי מרי יחיא יצחק הלוי, מרי יחיא קאפח מגדולי הלמדנים במאה הי"ט-כ', הדיין מרי אהרן הכהן, מרי כניס שרעבי בצנעא.

מתורתו ידועים לנו מספר חיבורים:

א) @44ליקוטים לתורה@55 - החיבור הראשון שכתב בשנת תר"ו (1846). בכה"י ק"ז דפים.

בקולופון של חומש שמות כתוב:

"ונשלם יום שישי לחודש ניסן שנת... יומם ואש @44ת@55היה לילה ב@44ו@55 לעיני כל יש@44ר@55אל (תר"ו - 1846) חיים בן לא"א יוסף שלום קורח".

ב) @44ספר החיים והשלום@55 - פירוש לתורה, שלוש מגילות והגדה של פסח ע"ד הפרדס. הפירוש לשלוש מגילות נדפס בספר ג' מגילות בהוצאת ש' נגאר.

ג) ספר שאלות ותשובות וקובץ פסקים על ארבעת חלקי שו"ע.

ד) ספר ליקוטים מספר אור תורה, נדפס ע"י יוסף חסיד.

ה) ספר קיצור הלכות ספר נשים לרמב"ם עם פירוש מקוצר. עפ"י הערכת יוסף טובי הוא מחבר הפירוש.

ו) קבצים של תפילות ובקשות ושמו רשום בראשי הבתים.

ז) כתב הגהות לספרו של מהרי"ץ - זבח תודה. בהגהות הוא חותם אח"י - אמר חיים יוסף (קורח).

נפטר בצנעא בכ' באלול תרע"ד (1914).

בבי': סערת תימן, ע' מ"ה, ע' קע"ד מס' 62; ר"י קאפח, הליכות תימן, ע' 88; טובי, יהודי תימן במאה הי"ט; טובי, מכתביהם; רצהבי, בואי תימן, ע' 213-215, 315-317; אהרון קאפח, גדולי רבני תימן, ע' 61 - 69; י"ל נחום, צוהר, ע' נ', קפ"ד מס' 66, קפ"ט מס' 25, ק"צ מס' 42, 57, קצ"א מס' 62; ר"י רצאבי, נר יאיר, ע' קפ"ח; ניני; ר"ש גמליאל, חכמי היהודים, ע' קס"ו- קס"ט; הרב פנחס קורח, ענף עץ אבות, ע' תתקי"ג-ט'; גלעד צדוק, לבניכם ספרו, ע' נ"ט - ס"ד; כת"י זבח תודה, כת"י שלמה טיירי, קרית אונו.