צאלח בן יחיא

דיין ואבי משפחת צאלח, צנעא, מאה י"ז-י"ח

מרי צאלח בן יחיא נולד בצנעא בשנת תכ"ה - 1665. הוא היה דיין בבי"ד צנעא משנת תע"ז - 1717, ונחשב מגדולי חכמי צנעא במחצית הראשונה של המאה הי"ח. הוא אבי משפחת צאלח מצנעא. נכדו הוא מהרי"ץ, רב ראשי, מייסד נוסח הבלדי וגדול חכמי תימן. ראה באנציקלופדיה ע' 499.

לאחר פרסום האנציקלופדיה הגיע לידי כתב יד של הספר מקור חיים, אשר העתיק הדיין מרי יוסף מנזלי בחיי המחבר, ובסוף הספר נמצא עמוד בהעתקת הרב הראשי מרי יוסף קארה, אשר כותרתו @44צורת אלפסק@55. בעמוד זה מובאים עשרות עדויות של חכמי צנעא המתירים בהמה שנמצא מחט תחובה בבית הכוסות. בין החכמים הראשונים המוזכרים הוא מרי צאלח.

להלן הקטע הראשון:

הד'א צורת אלפסק לענין בה"כ (בית הכוסות), שאם נמצא מחט תחוב בבה"כ וכנגד אותו מקום סרכא שחותכין את הסרכא, ואם נמצא עור בה"כ שלם אפילו כ"ש כנגד המחט מתירין אותה.

והוא שנהגו בו קדמונים דקדמונים וזה נוסחו אות באות: העיד מ"ו יחיא אלבשארי יצ"ו שהמנהג במקומינו שאם נמצא מחט תחובה בבה"כ וכנגד אותו מקום סרכא שחותכים את הסרכא ואם נמצא עור בה"כ שלם אפי' כ"ז מתירין אותה, וזהו המנהג שנהגו בו הבודקים המומחים של ק"ק צנעא @44מהר"ר צאלח@55 ומהר"ר יהודה צעדי ומהר"ר דוד אלמשרקי, והעיד שמעשה היה בימיו שנמצאת תחובה מחט וכנגדה סרכא ובא מעשה לפני גדולי הדור הרבנים והתירו בבדיקה. ואחר זה כתוב כך:...

ביב': כת"י יוסף עמר, ר"ג