חיים בן אברהם

חכם וסופר, דרום תימן, מאה י"ט

מרי חיים בן אברהם היה חכם בדרום תימן במאה הי"ט עפ"י הערכה. הוא ידוע מתוך חיבורו @44ליקוטי מחמד שושנים@55, ליקוטים בנושאים שונים פירושים, מדרשים, הלכה, קבלה, גמטריאות ונוטריקונים, כדרכם של רבים מחכמי תימן. בכת"י קט"ו דפים.

בין מקורותיו: תלמוד, זוהר, רמב"ם, שירה, ספר הערוך, ספר זכירה, פני דוד ועוד. הוא מזכיר חכם מתימן "מ"ו הר"ר יוסף שעתאל יצ"ו מעיר שיבאם יע"א".

בין הליקוטים ישנו גם "שיעורין - אמר הצעיר חיים יחיא אלו השיעורין שצירפת בשקול דעתי מדרז"ל", הבדלה ונוסח לשון הגט וכן דקדוק אותיותיו.

מדבריו בהקדמה:

"וזו הקדמת צרור חיים של הרב רבי חיים... ראיתי בלבי ללקוט שושני ספירי אמרים, מלקוטי אבותינו אשר הם נכתבים, מכלל כתבים הלכות ודרשים, אמרתי ללבי להבין בתורה ופירושים, וקראתי שם ספר זה @44ליקוטים@55 לפי שיש בו טעמים נחמדים, נחמדים כולם כלולים ומכתרים, בדבור ואמרים, דרש ומדרש ורש"י ובחיי ופסוקים, וגם דברי קבלה והם כולם מתוקים, ולפי תורתינו היא רמוזה לכל גנ"ת ורד"ים, כללו טעמים, וצווי ואמרים, יהיו לרצון אמרי פי ולליצ"ו.

הנה כי ראיתי כי יש בספר הזה דברים מתוקים, ולגרגרותי ענקים, וכדבש ומצוף חשוקים, נתתיהו אל המעתיקים, כי יש בו דברים מנוקים, כראי מוצק חזקים וכספיר מאירים".

ואולי הוא זה, אשר העתיק את האשמורות והושענות עבור יהודה בן יעקב שרעבי.

בבי': רצהבי, תורתן, ע' קל"ב; כת"י מוסד הרב קוק 982-21746.