דניאל בירב פיומי

משורר, צנעא?, אמצע מאה י"ב

ר' דניאל בירב פיומי נולד בתחילת המאה הי"ב כנראה בעיר צנעא. הוא אחיו של נגיד תימן ר' נתנאל בר' פיומי. קשרים היו למשפחתו עם הרמב"ם, ואת איגרת תימן שלח הרמב"ם בשנת ד' תתקל"ב (1172) בערך למרי יעקב בן ר' נתנאל, ששימש אז הרב הראשי. אחיו, רבי נתנאל, נגיד תימן, כתב את חיבורו גן השכלים בשנת ד'תתק"ז (1147).

ידועים לנו ארבעה פיוטים שחיבר בהשפעת משוררי ספרד הקדמונים. הר"י קאפח שילב בסידורו אחת מן "המרנות" בנוסח סדר הסליחות ביו"כ, כפי שמצא בסידור ר"י בשירי. היא פותחת במילים "דרכך הטיבי ושמעי את ניבי". פיוט זה מצאתי גם בסידור שנכתב במחצית השנייה של המאה הט"ז (כת"י ישראל צנעאני). פיוטו המפורסם הוא "דרכי שבעה רועים", הנאמר עד היום. שני פיוטים נוספים פרסם טובי.

ה"מרנות" שחיברו משוררי תימן היו בהשפעת גאוני בבל, ובעיקר מסידור רס"ג שנחשב מריה דאתרא הראשון של תימן, ואשר עד היום חלק גדול מפיוטיו והמרנות שבסידורו נאמרים בנוסח תימן.

הוא זכה להכיר את ספר ההלכות של הרמב"ם, ובאחד מפיוטיו הוא כותב: "יסודי התורה ודעת מזכירה", וכוונתו, עפ"י הר"י קאפח, לי"ג יסודי התורה ולהלכות יסודי התורה, שהיא פתיחת ספר המדע הנקרא אצלו דעת.

נפטר בצנעא, כנראה, בשנת ד' תתקמ"ה (1185) בערך.

בבי': ר"י קאפח, סידור שיבת ציון, ג', ע' רצ"ד; ר"י קאפח, גן השכלים, ע' י"ג-י"ז; ר"י קאפח, אגרות הרמב"ם, מבוא; יוסף טובי, בתוך יהדות תימן, ע' ש"ט; טובי, אפיקים פ' (אדר תשמ"ג), ע' 13; כת"י ישראל צנעאני, אשדוד.