פנקס השליחות

בזכות החשיבות הגדולה של פנקס השליחות ראוי לפרט מעט עליו.

בפנקס השליחות חמישים ושנים דפים גדולים 5x29.18 ס"מ, גודל הכתוב 5.13x26. בכל עמוד שני טורים. המסמך מחולק לשלושה חלקים:

עמודים 1 - 8 פירוט ההכנסות וההוצאות הכספיות

עמודים 9 - 11 סיכום ההוצאות וההכנסות

עמודים 12 - 52 פירוט שמות התורמים וסכומי התרומה עפ"י חלוקה למאות הישובים

בפנקס רשומים 333 ישובים מהם אסף את התרומות וסכום התרומה. זהו הרישום המפורט ביותר של הקהילות היהודיות בתימן בשנים אלו. מנתונים אלו ניתן לדעת מהו מספר המשפחות היהודיות בישוב, גודל הישובים, פירוט שמות המשפחות, חכמי הקהילה, שמות היהודים ועוד.

בחלק שני זה של האנציקלופדיה נוספו לי מפנקס השליחות הזה כארבע מאות חכמים חדשים, אשר לא הזכרתי בחלק הראשון של האנציקלופדיה. בפרויקט הבא של תיעוד הקהילות היהודיות בתימן נעשה, אי"ה, שימוש נרחב ביותר בפנקס זה. חומר רב מצאתי בפנקס גם על חכמי תימן שפורסמו בחלק א' של האנציקלופדיה.

מניתוח המקומות בהם אסף תרומות, נראה, כי התרים במרכז תימן ואף בצפון תימן, אך לא בדרום הרחוק של תימן, ואף לא במזרח הרחוק של תימן. בעיר רדאע, העיר השנייה או השלישית בגודלה בתימן, וכן בעיר ירים לא אסף תרומות, ולא מצאתי ישובים מדרום להם. כמו כן לא מצאתי ישובים במזרח הרחוק של תימן, כמו: חבאן, ביצ'א ועוד. העיר הדרומית ביותר שאסף תרומות היא העיירה סדה.

כיון שכמעט כל יהודי תרם לצדקה, וכ"ש לשד"ר שבא * מארץ הקודש ארץ ישראל, לכן ניתן להעריך, כי פנקס שליחות זה מהווה מעין מפקד אוכלוסין מוקטן של הקהילות היהודיות במרכז תימן ובצפונה, בתחילת המאה העשרים.

333 קהילות יהודיות אלו מהוות, להערכתי, בין רבע לחצי מכל יהודי תימן בתקופה זו, ומכאן החשיבות העצומה לפנקס שליחות זה.

פנקס השליחות עומד לצאת לאור ע"י הרב אבירן הלוי, בסדרת ספריו על אבי סבו מרי יחיא יצחק הלוי, הרב הראשי. המבוא לפנקס בסדרת הספרים נכתב ע"י כותב שורות אלו.

ביב': פנקס השליחות כת"י, באמצעות הרב אבירן הלוי ב"ב; בן המחבר - מאיר ירושלים; חמי ר' עזרא ואחיו ר' יהודה ימיני, קרית אונו