צאלח, אברהם בן מרי יחיא (בן מהרי"ץ)
מרי אברהם בן מהרי"ץ נולד בצנעא בשנת תצ"ט (1739). אביו, מרי יחיא צאלח - מהרי"ץ, היה הרב הראשי וגדול חכמי תימן במאות השנים האחרונות, ואבי סבו הוא הדיין מרי צאלח. הוא בנו הבכור של אביו, ואחיו הנוספים הם מרי יהודה, מרי יוסף ובת בשם לולוה.
הוא מונה לדיין וראב"ד במקביל, לאחר פטירת אביו מהרי"ץ ששימש ראב"ד עשרות שנים, כמעט כל המחצית השנייה של המאה הי"ח, עד לפטירתו בשנת תקס"ה (1805). בשנים האחרונות לחייו הרכב בית הדין היה מהרי"ץ, מרי יחיא צעדי ומרי יחיא משרקי.
בשנים אלו, כשמהרי"ץ היה זקן, מינה את בנו מרי אברהם שיסייע בידו ויהיה "ריש טבחי דמתא" - האחראי על השחיטה בבית המטבחיים הציבורי. משנת תקס"ה (1805) מונה ישירות לראב"ד בחברת שני הדיינים הותיקים, מרי יחיא צעדי ומרי יחיא משרקי, עד לפטירתו בשנת תקס"ט (1808). ולפי זה, שימש דיין וראב"ד במקביל ארבע שנים בלבד.
מתורתו ידועים לנו שני מקורות. מקור אחד - שבע תשובות אשר כתב ואשר הודפסו בסוף חלק ג' של תשובות אביו - פעולות צדיק. מקור שני - מהרי"ץ בחיבוריו הרבים מזכיר את בנו תשע פעמים, שלוש פעמים בסידורו עץ חיים, שלוש פעמים בתשובות חלק ב' ושלוש פעמים בתשובות חלק ג'. תשובות חלק א' נכתבו עד לשנת תקל"ט (1779), וא"כ, מסתבר, כי את כל האזכורים הפנה מהרי"ץ משנת תקל"ט ועד למותו בשנת תקס"ה (1805), כלומר, כאשר מרי אברהם בן ארבעים שנה לפחות.
ידוע על שניים מבניו אשר שימשו דיינים בבית הדין של צנעא: מרי דוד אשר החליף את הדיין מרי אברהם מנזלי, שנפטר בשנת תקפ"ז (1827), וכן הדיין מרי צאלח, אשר נפטר בשנת תרי"ז (1857). מרי דוד נפטר בשנת תקצ"ט (1839).
בתאג' בסוף חומש דברים בחלק ההפטריות כתוב, כי כתב היד של ההפטרה היה בבעלותו ואבדה, ופדו אותה והקדישו אותה לביהכ"נ. את ההפטרה העתיק ר' טוב בן חסן.
מצאתי בכתבי יד של משפחת צאלח רשימות אישיות של בניו ונכדיו של מהרי"ץ. את החלק הראשון של הרשימה כתב בנו של מרי אברהם, ובו פירט את זמן פטירתם של סבו מהרי"ץ, אביו מרי יהודה, אמו, דודו ועוד. ברשימה כתוב, כי "נסתלק אמ"ו (אבי מורי ורבי) אברהם נע"ג שנת בק"ך (תקס"ט - 1808) ביום א' שהוא יום ב' חה"מ דסכות", ובהמשך כתוב "נסתלקה אמי ג'זל (צביה) תנוח על משכבה יום ב' כ"ח תמוז בקל"ד, י"ר שתהא מזבח כפרה, בלע המות לנצח".
נפטר, א"כ, בצנעא ביום ראשון, ב' דחוה"מ סוכות תקס"ט (1808), ואשתו צביה (ג'זאל) ביום שני, כ"ח בתמוז תקפ"ג (3182).