עוזירי, סעדיה בן משה
מרי סעדיה בן משה עוזרי כתב קובץ העוסק בהלכות שחיטה, תפילות ובקשות, במאה הי"ט, כנראה, במרכז תימן. לא ידוע זמנו המדויק ומקומו.
בכה"י נ"א דפים, בעברית ובערבית ובהם בקשות שונות, ואחת הבקשות מאת "סעדיה בן משה עזירי יצ"ו", "סעיד מנצורה", "תפילת הבחורים ות' ר' ישמעאל כהן גדול".
ספרו העקרי הוא @44שערי זביחה@55, העוסק בהלכות שחיטה. הספר מכונה גם קצור הלכות שחיטה. בכה"י כ"ג דפים, ומקורותיו: רמב"ם, שו"ע, ב"י ועוד. מחכמי תימן הוא מזכיר את מרי יחיא צ'אהרי, מרי דוד בן שלום ג'מל- גמליאל שכתב את ספרו בצנעא באמצע המאה הי"ט. לפי זה מסתבר, כי כתב את ספרו במחצית השנייה של המאה הי"ט בצנעא כנראה. הושפע מאוד מספרי מהרי"ץ.
להלן קטע הקדמתו לספר:
"אתחיל לכתוב דיני שחיטה בקיצור כפי מנהגינו בזה הזמן אנחנו בני הגלות, כדי שנוכל לקיים דברי רבותינו הפוסקים... לפיכך מקוצר רוחנו לא יכלה דעתנו לסבול ח"ו דברי רבותינו שהם ארוכים מאוד וראינו וחפשנו שנקבץ מתוך דבריהם דברים קצרים מאוד מאסור והתר כדי שנוכל ללמוד פסקי ההלכות... וג"כ ראיתי לסדר דיני שחיטה וטרפות הבהמה מקדקד הראש עד הירך המותרות לבד והטריפות לבד כפי מה שפסק הרב מורינו יחיא בן כמהר"ר יוסף צאלח... וראיתי לקרוא זה הספר הקטן שערי זביחה ר"ל לכל זובח שיהיה בקי בו כי כל קורא בספר הזה קטן ימצא נחת רוח ותשתוקק הנפש אליו, ובקל יכול לקרותה ולחזור ולשנותה פעם ושתים בלי טורח".