בן אור, סעדיה בן עואץ*

חכם ומקובל ורב קהילה, חרף אלהיגה-חוגריה, רעננה, מאה כ'

מרי סעדיה בן עואץ וחמאמה בן אור- ד'וראני נולד ביום א' אדר ראשון תרע"ד (1934), בישוב חרף אלהיגה שבמחוז חוגריה שבדרום תימן. מכונה סב"א - סעדיה בן אור. בכור להוריו. נחשב לעילוי, ובגיל שלוש שנים ידע קרוא וכתוב. הוסמך לרבנות בגיל י"ג שנים. למד תורה אצל גדולי החכמים ובראשם ראש המקובלים שבדרום תימן מרי חיים סנואני שאף הסמיכו לרבנות. עסק רבות בלימוד הקבלה.

התפרנס מצורפות כסף, מלאכה שלמד מאביו ודודו, שהיה מכונה "בדיחי" ע"ש יהודי מצנעא שהיה מפורסם בחריפותו. מוצא המשפחה, כנראה, מד'וראן בני אניס שבמרכז תימן.

לימד תורה לתשב"ר. בהמשך מונה למנהיג קהילת היהודים בחרף אלהיגה.

עלה לארץ עם משפחתו ובני הקהילה בשנת תש"י והתיישב בעיר רעננה. כרבו מרי חיים סנואני סירב לקבל משרה רבנית רשמית ולמחייתו עבד בגננות. צניעותו הייתה רבה, ולמרות גדולתו בתורה והיותו מנהיג הקהילה בתימן וברעננה עבד לפרנסתו כגנן במחנות צה"ל לפיקוד ומטה - פו"מ. כדרכם של חכמי תימן בצניעות ובהנהגה, היה אף הוא שליח ציבור, וקולו הערב והצלול הרעיד את הלבבות בימים נוראים.

ברעננה היה מנהיג קהילת נצח ישראל יחד עם הרב עואץ יוסף. יחד עם אחיו, מרי חיים שלום, היו המנהיגים של בית המדרש "לאה ורחל" שעסק בלימוד הנגלה והקבלה.

הוא נחשב לאחד המומחים למסורות יהודי חוגריה, ובמחקרים הגדולים של פרופ' שלמה מורג הוא נעזר רבות במרי סעדיה. יחסי ידידות נקשרו ביניהם ופרופ' מורג העריך אותו מאוד.

הוא כתב ספרים רבים:

א) ארזי אל - מדרש ופירוש לתנ"ך. יצא לאור ברעננה תשמ"ז.

ב) מחמדי אל - חכמה ומוסר. יצא לאור ברעננה תשמ"ז.

ג) ערוגות הבושם - על התורה. רעננה תשמ"ח.

ד) נתיבות החכמה - חכמה ומוסר, שני כרכים. רעננה תש"ן.

ה) טיפי שמן - על תהלים, שני כרכים. רעננה תשנ"ג.

ו) נופת צופים - על הנביאים. רעננה תשנ"ה.

ז) עצי בשמים - על חמש מגילות. רעננה תשנ"ה.

ח) משנת חכמים - על מסכת אבות. רעננה תשנ"ה.

ט) פאר מלכות - על הכתובים. רעננה תשנ"ז.

ספרו קודש הילולים חשוב ביותר גם בזכות ההקדמה, בה הוא מפרט את שמות החכמים והמקובלים אשר חיו במחוז חוגריה בתימן, וממנו למדתי על חכמים רבים.

על פעילותו הרבה והנהגתו זכה באות "יקיר העיר רעננה".

נפטר ברעננה ביום ה' אדר ראשון תשנ"ז, שהוא היום השביעי לפטירת בתו שושנה. קברו ברעננה משמש אתר עלייה לתפילות ובקשות. לאחר מותו נקרא על שמו רחוב ברעננה, והוקמו שלושה מכונים תורניים על שמו: בירושלים, בבני-ברק ובצפת.

בבי': בנו ר' נוריאל - רעננה; ספריו; טובי, הקהילה, ע' פ"ה-פ"ו; אפרים יעקב, תימנה; אפרים יעקב, עלון חדרי תימן (44), י"ד בניסן תשנ"ז.