נגאר, לוי בן משה לוי
מרי לוי בן משה הלוי נגאר היה מחכמי צנעא במאה הי"ט. נולד, כנראה, בצנעא במחצית הראשונה של המאה הי"ט.
הוא ידוע כאחד התומכים והמעתיקים הנלהבים לחיבורי מהרי"ץ. סביר מאוד, כי התפלל ולמד תורה בבית הכנסת מהרי"ץ בצנעא. הוא העתיק וכתב הגהות לסידור עץ חיים שערך מהרי"ץ, העתיק את קונטרס חלק הדקדוק בענייני מסורה לתנ"ך שחיבר מהרי"ץ, ואף רשם את מנהגי בית הכנסת בנושא המסורה, ונחשב לאחד מגדולי חכמי המסורה בצנעא בזמנו.
מרי שמעון צאלח ז"ל, שההדיר מחדש בבני ברק את כל חיבורי מהרי"ץ, שילב בסידור עץ חיים גם את הקדמתו של מרי לוי נגאר ואת הגהותיו לסידור, ובתאג' שיצא לאור לאחר פטירתו שולבו דבריו מהקונטרס חלק הדקדוק.
להלן קטע מדבריו בסיום העתקת הסידור:
"ואלו דברי הכותב בסיום התכלאל יתברך שמו של הקב"ה... אשר סייעני בכתיבת החבור הזה אשר הוא יקר מפנינים... ישוב גרסאות ומנהגים להולכים בתימן ופירוש דברי התפילות... לא היה סידור זה לעולם עד אשר זכותה המרובה שלחה לנו מעיר לעזור עזר אלהי הלא הוא הרב שלשלת היחס והמעלה... מאור הגולה הדין המצויין ריש מתיבתא דק"ק צנעא יע"א כמה"ר יחיה שמו לעד בן כמה"ר יוסף בן כמהר"ר צאלח... וזכות הרב נחנו עדן תהי לנו מעיר לעזור לילך בעקבותיו ביראת שמים ולהדריכנו בדרכי יושר לבל נטה מני הדרך עקלקלות... כה דברי קל מנמלה מקוה לחסדי מעלה המעתיק ספר הלז לוי בן מוסא אללוי תנצב"ה הידע אלנגאר שמו יהא לעולם".
נפטר, כנראה, בצנעא לקראת סוף המאה הי"ט.