עראקי, פנחס בן שלמה

רב ראשי וראב"ד, צנעא, מאה י"ח

מרי פנחס בן שלמה עראקי נולד בצנעא בשנת תנ"ה - 1695. משנת תק"ז - 1747 שמש דיין בבית הדין, ולאחר שנת תקי"ז מונה לראש אב בית דין, במינוי זמני עד לפטירתו. הוא חתום על פסקי בי"ד וחיבר ספר בשם מטה עוז. ראה באנציקלופדיה ע' 471, שם כתבתי, כי נפטר בצנעא בשנת תק"ל - 1770.

לאחר פרסום האנציקלופדיה יצא לאור ספר המסוודה - פנקס בית דין, ושם מצאתי את שמו שש פעמים. בחמשה מהאיזכורים הוא חתום בתור דיין, כאשר הפסיקה המשמעותית ביותר היא פסיקה בעניין גרושי אשה שזנתה, מיום שלישי ב' באייר בפ"ב - תקל"א - 1771, ולפי זה, נפטר לאחר תאריך זה, ב' באייר תקל"א, מאוחר יותר לכתוב באנציקלופדיה.

להלן תיאור המקרים.

ראשית, ביום רביעי כ"א בכסלו בע"ז - תקכ"ו - 1766 נכתב, כי הדיינים: מרי פנחס, מהרי"ץ ודיין נוסף אישרו את הסכם הפשרה שנעשה בין מרת ברוד אלמנת יעיש משרקי, לבין יוסף בן שלום נדאף.

שנית, ביום שני כ"ט באדר, כנראה, בע"ז - תקכ"ו - 1766 נכתב, כי מרי פנחס קיבל את מחאת מרי שלום בדבר בניית אחיו מרי יחיא, בני הדיין מרי יוסף בשארי. שלישית, ביום שלישי כ"ו בסיון בע"ז - תקכ"ו - 1766 נכתב, כי הדיינים: מרי שלום בשארי, מרי יחיא שרעבי ומרי פנחס שלמה (עראקי), אישרו את העסקה, בה קנה מהרי"ץ ספרים.

רביעית, ביום ראשון כ"ט בתמוז בע"ח - תקכ"ז - 1767 נכתב, כי מרי פנחס ושני דיינים נוספים אישרו את מכירת הבית של יוסף בן שלום דיין, ליהודה בן יוסף צאלח.

חמישית, ביום שלישי ב' באייר בפ"ב - תקל"א - 1771 נכתב, כי עקב מעשה זנות של אשה נשואה היא הפסידה את כתובתה ונאסרה על בעלה. הדיינים הם מרי פנחס שלמה (עראקי), מהרי"ץ ודיין שלישי שחתימתו לא זוהתה. מכאן הסקנו לעיל, כי נפטר לאחר תאריך זה.

קיים איזכור נוסף לא ודאי. בפסק דין לא מתוארך, העוסק בירושה כתוב: "בסיס משולש רגלים נמכר בשלושים וחמשה חרוף, כפרעון למ"ו פנחס ממה שמגיע לו בצוואה". ואולי הכוונה אליו.

ביב': מסוודה ע' 15 - ל"א, 244 - תרס"ג, 413 - א קצ"ט, 422 - א רכ"ב, 452 - א שי"ד, 469 - א שע"א