צאלח, שמעון בן יחיא*

רב אזורי בשרון ומו"ל ספרי מהרי"ץ, צנעא - בני

ברק, מאה כ'

מרי שמעון בן יחיא צאלח נולד בצנעא בשנת תרע"ט (1919), דור שביעי למהרי"ץ. למד תורה בצנעא אצל מרי יוסף שמן. התייתם בגיל צעיר והיה רעב ללחם. התפרנס מעיבוד עורות בתימן והתחתן בגיל כ"ח שנים, גיל מבוגר יחסית בתימן.

בצעירותו היה מראשי המגינים על בית כנסת צאלח, כאשר הצבא שלח חיילים להרוס את בית הכנסת ומרכז הרוחני המרכזי בצנעא. עוד בתימן קודם לנישואיו ארגן שיעורי תורה לצעירים. בשנת תש"ט (1949) היה שליח מטעם התאחדות התימנים בישראל, סייר בכפרים ועודד את העלייה. במחלוקת הגדולה על היחס לקבלה לא התערב.

עלה לארץ בעלייה הגדולה בשנת תש"י (1950). למד והוסמך לרבנות ע"י הרב הראשי הראש"ל הרב עוזיאל, שימש רב המושב קדימה שבשרון, שם גר בשנים הראשונות. במקביל לעבודתו רב המושב, למד בכולל "היכל התלמוד" בת"א, והיה מראשוני התלמידים בכולל וולוזין בב"ב, בתקופה בה כוללים בודדים בארץ. התפרנס גם מכתיבת ספרי סת"ם.

בשנת תשט"ו (1955) עבר לגור בבני ברק בשיכון ה', והיה מראשוני התימנים בעיר. המשיך להעביר שיעורי תורה, והיה מרצה באולפן רבני תימן. שימש רב אזורי למושבים בשרון: אליכין, עזריאל, יעבץ ועוד. העמיד תלמידים רבים בשרון, בב"ב, במושב ברקת ועוד.

הקים בית כנסת בשיכון ה' - עץ חיים בשנת תשט"ו בסיוע המפד"ל בעיר. היה שוחט בחינם לכל דכפין כמקובל בתימן, וזכורני, כיצד בילדותי אבי ז"ל שלח אותי מספר פעמים, כדי שמרי שמעון ישחט את העופות. אחת מפעולותיו המרכזיות הייתה לפרסם את תורת מהרי"ץ, גדול חכמי תימן. שנים רבות השקיע באיסוף כתבי יד של מהרי"ץ, עריכתם והוצאתם לאור.

הוא הדפיס במהדורה חדשה את סידור עץ חיים בארבעה כרכים, את הספר זבח תודה לשו"ע יו"ד הלכות שחיטה, קונטרס שערי קדושה העוסק בהלכות שחיטה, משניות עם ניקוד מהרי"ץ ועוד. עודד את בנו מאיר להוציא לאור את ספריו של מרי צאלח הדיין, סבו של מהרי"ץ. הכין מהדורה חדשה לתאג' עם קונטרס חלק הדקדוק ופרשנים נוספים מתימן, אך לא זכה להו"ל, ובניו יוסף ומאיר עומדים להו"ל את הכרך האחרון - דברים, בתקופה הקרובה.

בשנים האחרונות לחייו שיתף פעולה עם חוגי נטורי קרתא, ותרגם את ספרי מהרי"ץ לערבית, כדי לסייע בידי היהודים שעוד נותרו בתימן. קיבל את האות יקיר בני ברק*.

נפטר בבני ברק, ביום שלישי, כ"ז באייר תשנ"ג (1993).

בבי': תכלאל עץ חיים השלם, שו"ע ע"פ זבח תודה, שערי קדושה; בניו יוסף ומאיר; היכרות אישית.