השאש, משה בן שלום*

פעיל ציבור, סוחר ומדפיס ספרים, צנעא, מאה י"ט

ר' משה בן שלום השאש לא היה מגדולי החכמים בצנעא, אך היה פעיל ציבור והיו לו זכויות מרובות גם בתחום הרוחני בצנעא באמצע המאה הי"ט. הוא היה סוחר, ועסק בקניית ספרים תורניים במצרים ובמקומות אחרים ובמכירתם בתימן.

באמצע המאה הי"ט מצב ההנהגה בצנעא היה קשה, עקב התהפוכות המדיניות הגדולות, ורבים מיהודי צנעא ומנהיגיה נאלצו לברוח מצנעא. המצב החמיר כאשר נפטר הרב הראשי, מרי שלמה קארה, בשנת תרמ"ט (1889), שהיה סמכות גדולה וחזקה ליהודי צנעא. יהודי צנעא ביקשו את עזרת הרב הראשי לטורקיה, הרב משה הלוי, שיסייע אצל השלטון הטורקי ששלט אז גם על תימן, לסייע ולהקל את הקשיים שהיו ליהודי צנעא. לאחר שליחות הרב יוסף מסעוד ביקשו יהודי צנעא לשלוח את ר' משה השאש שיסע אף הוא לטורקיה ויסייע אישית. בחודש אייר תרל"ו (1876) היה באלכסנדריה שבמצרים בדרכו לטורקיה, ובידו מכתבים לחברת כי"ח ולרב משה הלוי בטורקיה.

הוא היה מחלוצי העלייה לירושלים בשנים תרמ"א-תרמ"ב, ושם עסק גם בסיוע להנהגת הקהילה. הוא עסק בהדפסת ספרים השימושיים ליהודי תימן. בשנת תרמ"ה (1885) חמש שנים לאחר שעלה לירושלים, החל להדפיס את פירוש שתילי זתים לר"ד משרקי לשו"ע טור או"ח. הוא לא מינה משגיח להדפסה ושילם את כל הכסף במזומן, ולכן הספר לא הודפס. רק בשנת תרנ"ה הצליח בנו ר' יחיא להדפיס את הספר. ראה צילום.

נפטר, כנראה, בירושלים, ולא ידוע מתי.

בבי': טובי, יהודי תימן במאה הי"ט, ע' 108-110; גברא, ר"ד משרקי, ע' 228; ניני, ע' 111.