תנעמי, יוסף בן דוד
מרי יוסף בן דוד תנעמי היה מחכמי העיר תנעם שבמרכז תימן באמצע המאה הי"ט. הוא מוזכר בחיבור של מרי דוד בן שלום ג'מל-גמליאל, אשר חיבר את ספרו בצנעא באמצע המאה הי"ט, שם כתוב "שמעתי מפי מהר"י תנעמי נר"ו". ממשפט זה ניתן להסיק, כי מרי דוד גמליאל הכיר באופן אישי את מרי יוסף תנעמי, וכי הוא חי במרכז תימן.
במקום נוסף כותב מרי דוד גמליאל "כך פירשו אותה חכמי עיר תנעם יצ"ו", ויתכן, כי הוא מחכמי העיר תנעם, אשר היה מגיע לעסקיו לצנעא, ושם היה נכנס לבית המדרש ללמוד עם חכמי צנעא, תופעה מאוד מקובלת בתימן.
להלן שני ציטוטים שכתב מרי דוד גמליאל:
א) בפירוש לשיר "אהבת דוד חפצי וגם חשקי: ענין פזמון זיר צנעא חית פאצ'ת וכו', ר"ל, הדבק בתורה שיסודה כ"כ אתוון שהוא במספר קטן צנעא, כך פירשו אותה חכמי עיר תנעם יצ"ו".
ב) "ואחר כך שמעתי מפי מהר"י תנעמי נר"ו וז"ל: דע שתיבת מִצְאַנֵי שבפיוט אזמר בשבחי, רומזת לייחוד הוי"ה ואדנו"ת, שהמ"ם עולה מ', ותחזור ותכלול החמש אותיות, יעלו בגמטריא שם מ"ה, שהוא הויה במלוי אנפין, ותחזור ותבין שאותיות אדנו"ת כלולה בסוד סך המילה עצמה. וידוע ששם בן ארבע הוי"ה ב"ה כולל שם אדנות (וניקוד המילה לאפוקי הו"ו שהוא שימש עולים מ"ה והכולל), עד כאן לשון חידוש ע"ד השכל".