Page 13 - עלון האגודה - שבט תשפב
P. 13

>> ירקות בתרבות האכילה של יהודי תימן פרופ' אבשלום מזרחי
היו ירקות אשר נהגו לאוכלם ללא בישול, חלקם בסלט ( ַס ַל ַטה): עגבנייה, בצל ירוק, צנון או צנונית ( ִפי ְגל) – כולל העלים שהיו גם כן נאכלים (בשוקי תימן הצנון והצנונית נמכרו רק עם עליהם),פטרוזיליה(ַבְּקְדּנוּס),גדהשדה (כּוּ ְז ַבּ ַרה/ ַכּ ְבּ ְז ֵרה), נענע, חסה ( ַכ ַאס), פלפל ירוק, ַכּ ַראת, ַג ְרגיר, ַר ַשּׁאד, ועוד. יש המוסיפים כראת וכוזברה למטבל
החילבה. בתרבות האכילה של יהודי תימן נוהגים להציבבמרכזהשולחןצלחתועליהסוגי ירקות בשלמותם. כל אחד מהסועדים לוקח ואוכל את הירק הערב לחיכו. הירקות השכיחים בצלחת מרכזית זו הם: בצל ירוק, פטרוזיליה, כוזברה, רשאד, כראת, גרגיר, צנון או צנונית – על עליהם. מובן שהכול על פי העדפות סועדים והמצוי בעונת השנה. ירקות עליים או ירקות שורשיים בולטים בהימצאם בתפריט היהודי-התימני. אלה כידוע ירקות שערכם התזונתי רב: הם עתירי מינרלים, ויטמינים וסיבים תזונתיים. לסיכום, ירקות משמשים נדבכים חשובים ביותר בבריאות האדם: הם היוו מרכיב חשוב במטבחם של היהודים במשכנותיהם בגולת תימן. * מתוך: פרופ' אבלשום מזרחי, מור ולבונה – אורחות חיים, בריאות ורפואה במשכנות יהודי תימן, הוצאת "פוקוס" והאגודה לטיפוח חברה ותרבות, תשס"ז (2007)
הירקות הינם חלק בלתי נפרד מתרבות האכילה של יהודי תימן,
תימן ידועה כארץ משופעת בירק
השדה ובפרי העץ. אדיב, אבי המנוח, נהג לספר לי על המגוון הגדול של הירקותוהפרות,איכותםוגודלם,והכול
מגידולים נטולי רעלים מריסוס כימי. כבר צוין שיהודי תימן לא הרבו לאכול תבשילי ירקות. אף על פי כן היו ירקות שנהגו לבשלם בצורות שונות. חלקם הגדול במרק הבשר: תפוחי אדמה, דלעת(ֻדֵּבּה),קישוא,במיה,בצלירוק, בצל יבש, שום, פול ירוק, ועוד. כן היו ירקות שנהגו לבשלם גם ללא בשר כמו: כרובית ( ַק ְר ַנ ִבּי ַטה. הרב יוסף קאפח זצ"ל, בספרו "הליכות תימן", מעלה את השאלה המעניינת הבאה: "בארץ ישראל עשו את הקרנביטה נקבה, קראוהו בטעות כרובית והשיאוהו עם הכרוב, ולא אדע מי סידר להם חופה וקידושין". חומר למחשבה), כרוב ( ַל ְה ַנה), חצילים ( ְבּ ִטי ְל ַגאן), שעועית ירוקה, סלק ( ַשוא ְנ ַדר), עלי תרד ועלי הֶחלמיתהמצויה(כוֵּבּיַזה)וגזר.בתימן היו מצויים חמישה מיני גזר בצבעים שונים: אדום, חום, צהבהב, כתום ולבן. יהודי תימן נהגו לא לאכול את הציר המרכזי שבגזר. הדבר קשור באמונה שבאכילתו השיניים עלולות להישבר. בבישולי הירקות מורגשת השפעה טורקית-עות'מאנית, אם במתכוני
הבישול השונים ואם בשמותיהם.
שבט תשפ״ב | האגודה לטיפוח חברה ותרבות 13


























































































   11   12   13   14   15