חכמי תימן

תצוגת 1 - 10 מתוך 161

מרי דוד קאהרי היה דיין בצנעא במחצית הראשונה של המאה הי"ח.

לא ידוע מתי נולד ומתי בדיוק שימש בדיינות. הוא מופיע ברשימת הדיינים שפרסם מרי עמרם קורח, שלא ידוע הרכב בתי הדין בהם שימשו, וזמן פעולתם. להערכתי, שימשו לקראת אמצע המאה הי"ח והיו במינוי זמני. הדיינים הם: מרי סעיד קהא, מרי אברהם טהירי, מרי סעיד נחום, מרי דוד קאהרי ומרי סעיד תנעמי.

בבי': סערת תימן, ע' ט"ו; גברא, חכמים, ע' 49; יחיאל נחשון, דיוקנאות, ע' 16.

מרי דוד בן מרי שלום קאהרי היה דיין בצנעא במחצית הראשונה של המאה הי"ח. הוא מוזכר ברשימת הדיינים שלא ידוע עליהם כמעט כלום, מלבד היותם דיינים זמניים. הדיינים הנוספים הם: מרי סעיד קהא, מרי אברהם טהירי, מרי סעיד נחום ומרי סעיד תנעמי. ראה באנציקלופדיה ע' 539.

לאחר פרסום האנציקלופדיה יצא לאור ספר המסוודה - פנקס בית דין צנעא, ושם מצאתי את שמו ארבע פעמים. שלוש פעמים הוא מוזכר בתור דיין...

ביב': מסוודה ע' 330 - תתק"ס, 345 - תתקצ"ט, 394 - א קמ"ט, 396 - א קנ"ו

מרי מעוצ'ה קאהרי היה מחכמי צנעא במאה הי"ח. שמו ידוע לי מתוך המסוודה - פנקס בית דין צנעא, וביום שלישי ז' במרחשון בע"ו - תקכ"ה - 1765 נכתב בפנקס, כי סבולה בת מרי מעוצ'ה קאהרי ובנה יוסף כהן מכרו בית לנגיד קהילת יהודי צנעא ר' שלום בן אהרון עראקי בסכום של חמישים קרוש. בתמורה קיבלו את ביתו של מרי דוד חותר, הרב הראשי, אשר נפטר לאחר שנת תק"ז - 1747 (אנציקלופדיה ע' 150) וסכום כסף.

בפנקס בית...

ביב': מסוודה ע' 324 - תתקמ"ג

מרי משה קאהרי היה מחכמי העיר צנעא ואולי בישוב תנעם ממזרח לצנעא, במאה הי"ח. שמו ידוע מתוך המסוודה - פנקס בית דין צנעא, שם כתוב, כי בנו מרי דוד קנה בית בישוב תנעם.

בפנקס בית הדין כתוב:

קנה מ"ו סעיד בן מ"ו אברהם אלשחב שגבה ממ"ו דאוד בן מ"ו סאלם אלקאהרי חמשה קרוש וחצי, ומכר לו את החנות של אבני הרחיים שיש לו בעיר תנעם, מצפון לכניסה של הבית. וכן מכר לו את המחסן שליד החדר הצפוני עם...

ביב': מסוודה ע' 394 - א קמ"ט

ר' משה בן מרי דוד קאהרי היה ממנהיגי הקהילה היהודית בעיר תנעם שבמרכז תימן, במחצית הראשונה של המאה העשרים. נולד בשנת תר"מ (1880) בעיר, לאביו מרי דוד קאהרי הדיין (ע"ע קודם). למד תורה אצל אביו, היה מחשובי השוחטים בעיר ועסק בלימוד תורה לתשב"ר. קשור בו סיפור ידוע כדלקמן.

שנים רבות לפני פטירתו אמר למשפחה שכאשר הוא ימות הם יהיו עם "חנה" על הידיים, דהיינו, שתהיה חתונה באותו יום. נקבעו שלוש...

בבי': נכדו ר' דוד גהרי-קאהרי, ב"ב; גלעד צדוק, לבניכם ספרו, ע' נ"ב - נ"ד.

מרי משה בן דוד קאהרי היה מחכמי הישוב תנעם, בנפת בני בהלול ממזרח לצנעא, במחצית הראשונה של המאה העשרים. נפטר בשנת ת"ש - 1940. ראה באנציקלופדיה ע' 539 - 540.

לאחר פרסום האנציקלופדיה הגיע לידי פנקס השליחות של השד"ר מרי שלמה נדאף, שליח הקהילה התימנית בירושלים בתחילת המאה העשרים, ושם הוא כתוב, כי הוא תרם ריאל אחד. בתקופה זו מנתה הקהילה שלושים ושבע משפחות: שחב, דוכ'אן, תנעמי, צופירה, רמצ'אן,...

ביב': פנקס השליחות ע' ל', נ"ח

מרי שלום קאהרי היה מחכמי צנעא במאה הי"ח. הוא אביו של הדיין מרי דוד קאהרי המוזכר באנציקלופדיה ע' 539, ואשר מוזכר גם בספר זה במדור התוספות. שמו ידוע מתוך המסוודה - פנקס בית דין צנעא, וביום חמישי ה' באלול בע"ו - תקכ"ה - 1765 נכתב בפנקס, כי מרי סעיד בן מרי אברהם שחב מכר למרי דוד בן מרי שלום קאהרי חנות של אבני ריחיים ומחסן בעיר תנעם.

בפנקס בית הדין כתוב:

קנה מ"ו סעיד בן מ"ו אברהם...

ביב': מסוודה ע' 394 - אקמ"ט, 396 - אקנ"ו

מרי דוד קאהרי-תנעמי נולד באמצע המאה הי"ט בעיר תנעם. שם משפחתו הקדום היה תנעמי ע"ש עירו, כאשר היה יוצא מחוץ לעירו. אלא שבעקבות מעשה שונה שם המשפחה.

קבוצה של פורעים מוסלמים עברו מישוב לישוב, שדדו ובזזו, רצחו וגרמו נזק גדול. כאשר התקרבו לעיר תנעם שבמרכז תימן, חששו היהודים מהסכנה המתקרבת והזעיקו את מרי דוד. הוא עלה על אחד משני ההרים שביניהם עוברת הכניסה לעיר, כאשר הוא מעוטף בטלית ותפילין...

בבי': נינו ר' דוד גהרי-קאהרי, ב"ב; גלעד צדוק, לבניכם ספרו, ע' ל', נ"ב - נ"ד.

ר' שלום בן שלמה קאעה היה ממנהיגי הישוב היהודי בשיבאם שבמרכז תימן, סמוך לעלייה הגדולה לארץ.

הוא חתום ביום חמישי, ח' בתשרי תש"ז (1946) על האישור לקבלת כספי הסיוע לעניי העיר, אשר שלחה התאחדות התימנים בישראל. חתומים עמו: ר' שלמה בן יעיש עמר, ר' ישראל בן סעיד משרקי ור' שלום בן שלמה קאעה. סכום הסיוע שנשלח הוא ק"ה ריאל.

החתומים שימשו חברי בי"ד או מנהיגי הקהילה וגבאי צדקה.

בבי': גלוסקא, למען יהודי תימן, ע' 435.

מרי קאפח היה מחכמי צנעא במאה הי"ח. לא ידוע לי שמו הפרטי ושם אביו. שמו ידוע לי מתוך המסוודה - פנקס בית דין צנעא, וביום ראשון ט"ו בתמוז בפ"א - תק"ל - 1770 נכתב בפנקס, כי הוכרעה המחלוקת הכספית בין יחיא בן מרי קאפח לבין שלום גמיל.

בפנקס בית הדין כתוב:

קנה יחיא בן מ"ו אלקאפח וסאלם גמיל שכבר נפסק ביניהם בכל תביעותיהם בענין השותפות שהיתה ביניהם. ועלה אצל יחיא ארבעה קרוש וחצי. פרעונם...

ביב': מסוודה ע' 109 - רע"ג

עמודים