לחם ומיני מאפה

לחם ומיני מאפה

באלמכ'בזה: רקיק לחם מבצק שמרים, מקומח ונמתח על פני כרית מיוחדת (מכ'בזה) עם ידית מתאימה המסייעת להצמדתה על דופן טאבון או על מכשיר גריל מיוחד, שהונהג בארץ כתחליף שימושי. ג'חין: רקיק לחם העשוי מקמח קטניות (בעיקר דורה) ושמרים, מותפח 3 פעמים ולאחר מכן נאפה בחום נמוך עד כדי ייבוש. ג'חנון: בצק עלים מלופף בצורת כרוכיות קטנות. אפוי בקדרת חרס או סיר סגור במשך כל הלילה. מקובל יותר בכפרים ובעדן (מקום מוצאו המקורי). זלאביה: לביבות מבצק שמרים רך מטוגנות משני צדיהן בשמן עמוק. יש מוסיפים לבצק קצח (קחטה) להשבחת הטעם. נאכלות בעודן חמות ויש הנוהגים לאוכלן עם דבש או סוכר. כבאנה: בצק שמרים אפוי בשומן בקדרת חרס חתומה בבצק או בסיר מכוסה היטב במשך שעות רבות או כל הלילה. מוגשת בעיקר בארוחת הבוקר בשבת. כ'ויץ': רקיקי לחוח קטנים (בדרך כלל מקמח דורה) הנאפים בפעם נוספת בכיכרות כפולים זה על זה פנים אל פנים. מקובלים על אניני טעם בשל טעמם המשובח. כעך: מאפה כעכים מבצק שמרים מועשר בביצים, שמן, סוכר וקצח (קחטה). פניהם מרוחים בביצה המקנה להם ברק ואפויים בחום נמוך עד כדי ייבוש. כ'פוש: לחם ביתי מבצק שמרים, אפוי בתבניות מיוחדות. מקובל בעיקר בעדן. ידוע גם בשם צואני. לחוח: רקיק רך מבצק שמרים דליל מקמח דורה, אפוי מצד אחד בלבד על גבי מחבת מיוחדת (צלא) משומנת ומחוממת במידה מסוימת. מאופיין בנקבוביות מרובות המכסות את פניו, מעין בועות שנוצרו תוך כדי אפייה בשל דלילות הבצק. מלוח: בצק עלים מרודד לרקיקים מטוגנים משני צדיהם במחבת משומנת ומכוסה. נאכל בעודו חם. מת'נא: רקיק לחם מבצק שמרים, מקומח ומרודד בין כפות הידיים, נאפה על דופן טאבון או במכשיר גריל מיוחד שהונהג בארץ כתחליף שימושי. סבאיה: מאפה מעלי בצק זקיקים ביותר (כמו לבקלאווה), מרוחים בסמנה וביצים, מסודרים בשכבות אחד על גבי השני במגש, אפויים בתהליך ממושך ביותר. צלופה: רקיק לחם (מעין פיתה) מקמח חיטה שנילוש והותפח. נאפה על דופן טאבון או במכשיר גריל מיוחד שהונהג בארץ כתחליף שימושי. מרוח בחלבה טרופה ללא תבלינים לתוספת ברק על פניו טרם אפייתו. נחשב כלחם יום-יומי מקובל בערי תימן הגדולות. קאמז: רקיק לחם מקמח קטניות (בעיקר דורה) ושמרים, אפוי בחום נמוך עד כדי ייבושו והיותו קשה ושביר. קלוב: מעין פיתה מבצק שמרים מקמח חיטה, מקומחת ומרודדת בין כפות הידיים. אפויה במחבת מרוחה בשמן משני צדדיה (ולא בטאבון). יש האופים אותה מקומחת ללא שמן. קפוע: מעין מציות מקמח קטניות (בעיקר דורה) ללא שמרים. מקובל לאכלן בארוחת בוקר מיד עם רדייתם מן התנור. מוכרות גם בשם קאמז. קראם: מעין עוגיות העשויות מבצק שמרים מועשר בביצים, שמן וקצח (קחטה), אפויות בחום נמוך עד כדי ייבוש. רקאק: לחוח משובח בהיותו עשוי מקמח חיטה הנחשב לקמח יקר. מאפה מכובד ויוקרתי. בפי אנשי עדן קרוי בשם עשר.